+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden gaziantep yöresel yemekleri nelerdir ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. Ziyaretçi

    gaziantep yöresel yemekleri nelerdir





  2. Gezgin
    Özel Üye





    Cevap: gaziantep yöresel yemekleri

    KIYMA KEBABI

    MALZEME;
    400 gr kebaplık et
    100 - 150 gr. kuyruk yağı
    Arzuya göre kırmızı biber
    Karabiber ve tuz.

    TARİFİ:
    Et kuyrukla birlikte zırhla kıyılır. veya makinasında çekilir, İçerisine tuz, karabiber ve kırmızı biber atılır, karıştırılır ve yoğrulur. Bu karışım eşit olarak 6 - 7 parçaya ayrılır. avuç yardımı ile şişe geçirilir. Orta harlı odun kömürü ateşinde çevrilerek pişirilir. Sıcak sıcak servis yapılır.

    PATLICAN KEBABI

    MALZEME;
    1.5 kg. iri Kemer patlıcan
    1 kg. az yağlı kıyma
    5-6 adet domates
    5-6 adet yeşilbiber
    Karabiber
    Tuz

    TARİFİ; Patlıcanlar yıkanıp sapları kesildikten sonra 2.5-3 cm. uzunluğunda enine kesilir. Bu arada kıyma, tuz ve karabiber iyice yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır. Şişlere bir patlıcan bir yuvarlanmış kıyma saplanır, elle biraz yassılaştırılır. Domates ve biberler ayrı ayrı şişlere saplanıp orta harlı ve alevsiz mangal ateşinde çevrilerek pişirilir. Pişen patlıcanlar sırası bozulmadan düzgün bir şekilde tepsiye çekilir. Üzerine pişmiş olan domates ve biberler konur ve ağzı kapatılarak ateş üzerinde demlendirilir. 5-10 dakika sonra servis yapılır.

    GAZİANTEP USULÜ LAHMACUN

    MALZEME;
    1 kg. azyağlı kıyma
    1,2 kg. domates
    5 bağ maydanoz
    200 gr. dolmalık yeşilbiber
    100 gr. sarımsak
    1 yemek kaşığı biber salçası
    Karabiber, tuz

    TARİFİ:
    Taze maydanozlar yaprak yaprak ayrılır temizlenir. Sarımsaklar temizlenip biberlerin çekirdekleri çıkartılır. Temizleme işi bittikten sonra bütün malzemeler zırkla doğranır veya robotta kıyma halini alıncaya kadar çekilir ve içine kıyma konarak iyice karıştırılır. Elde edilen harç pide fırınında fırıncı tarafından yapılır.

    EKŞİLİ UFAK KÖFTE

    MALZEME;
    Çorbası için;
    750 gr. parça et
    1.5 su bardağı nohut
    1 yemek kaşığı domates Sal.
    3-4 diş sarımsak-1 yemek kaş. biber salçası
    2 limonun suyu-Yeterince su
    Köftesi için;
    500 gr. yağsız kıyma-500 gr. simit
    2 adet kurusoğan-Tuz, karabiber, kırmızıbiber
    Yağ, nane

    TARİFİ:
    Simit önce su ile biraz ıslatılır. Soğanlar ufak ufak doğranır. Karabiber, kırmızı biber ve tuz eklenerek iyice yoğrulur, (15-20 dk.) içine kıyma ilave edilir, köfte iyice yumuşayıncaya kadar yoğrulur. Köfteden bilye büyüklüğünde parçalar alınarak avuç içinde yuvarlanır. Diğer taraftan bir gece önceden ıslatılmış nohut ve et, halka şeklindeki soğan ile yumuşayıncaya kadar pişirilir. Salçası ve ekşisi konur. 2-3 taşım kaynatılır. Ayrı bir tencerede kaynatılan suya tuz konur ve bu suda yuvarlanmış köfteler pişinceye kadar kaynatılır. Pişen köftelerin suyu süzülür. Servis yapılacağı zaman köfteler, et ve nohutlu karışımın içine konur, biraz ısıtılır ve üzerine kızdırılmış yağ ile nane dökülüp servis yapılır.

    EZOGELİN ÇORBASI

    MALZEME;
    500 gr. mercimek
    1 ilikli kemik yada 1 tablet et suyu-1 kuru soğan
    1 adet patates-8 bardak su
    Yarım limon suyu-Tuz
    Sos için; 50 gr. un
    50 gr. ince doğranmış soğan
    25 gr. dövülmüş sarımsak
    50 gr. domates salçası
    20 gr. pul biber-10 gr. kuru nane
    Margarin-4 bardak su

    TARİFİ: Mercimekler iyice yıkandıktan sonra bir tencerede kemik yada et suyu, soyulmuş patates (bütün olarak), soyulmuş soğan (bütün olarak), limon suyu, tuz ve 8 bardak su ile ocağa alınır. Kaynamaya yakın üzerine toplanan kefi alınır ve ağzı kapalı olarak 40-45 dk. pişirilir.

    Sosun Hazırlanması; Bir tencerede margarinle,ince kıyılmış soğan ve sarımsak soldurulur. Üzerine un ilave edilerek pembeleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra salça ve kırmızı biber eklenerek kavrulmaya devam edilir. Karışıma 4 bardak su ilave edilince sos hazır olur. Diğer tencereye konarak 10-15 dk. pişirilip servis yapılır.

    SÜZME MERCİMEK ÇORBASI

    MALZEME;
    250 gr. kırmızı mercimek
    25 gr. un
    50 gr. margarin
    50 gr. küçük doğranmış
    kızarmış ekmek
    1 adet patates
    1 adet soğan-1 adet limon
    2 adet ilikli kemik
    50 gr. tereyağı
    5 bardak su-Tuz, kimyon, kırmızıbiber

    Bir tencereye yıkanmış olan mercimek ve ilikli kemik konur. Soyulmuş patates ve soğan tüm olarak ve tuz ile 5 bardak su ilave edilip ocağa konur. Kaynatılırken üzerindeki kefi alınır. Kaynarken ara sıra çırpılır. Karışım 45 dk. piştikten sonra tel süzgeçten geçirilir. Tencereye yağ konur ve eritilir. Daha sonra yağa un ilave edilip çırpılır, un hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Kavrulduktan sonra su ve hazırlanan mercimek aktarılır. İçine kızarmış ekmek ve kimyonu ilave edilir. Ayrı bir tavada yakılan tereyağının üzerine kırmızıbiber atılıp buda çorbanın üzerine dökülür. Çorba servise hazırdır.

    MERCİMEKLİ PİLAV

    MALZEME;
    500 gr. mercimek
    50 gr. bulgur
    2 yemek kaşığı biber ve domates salçası
    1 yemek kaşığı kırmızı biber
    Yarım su bardağı zeytinyağı;
    2 lt. su
    Biraz tuz

    Mercimek bol suda 5-6 kez yıkanır. Kaynamakta olan suya atılır 15 dk. kaynatılırr. Salça ve tuz ilave edilip 3-4 dk. daha karıştırılarak pişirilir, bulgur suyu çekene kadar kaynatılır. Ayrı bir tavada zeytinyağı kızdırılır. Yemeğe kırmızı biber ve yağ dökülerek karıştırılır. Turşu,ayran,salata ile servis yapılır.

    MALTIHALI KÖFTE

    MALZEME;
    6 bardak kırmızı mercimek
    3 bardak simit (ince bulgur)
    1 yemek kaşığı biber salçası
    1 yemek kaşığı domates salçası
    2 tane kuru soğan
    1 bardak sıvı yağ
    2 demet maydanoz
    250 gr. yeşil soğan
    250 gr. yeşil sarımsak
    Tuz, karabiber, su

    TARİFİ:
    Kırmızı mercimek üzerine 2 parmak geçecek şekilde su ile ocağa konur. İçerisine biraz tuz ve biber attıktan sonra pişmeye bırakılır. Pişmeye yakın salçalar ilave edilir ve simit eklenerek 2-3 dk. daha pişirilir. Kuru soğanlar incecik doğranıp yağda kızartılır, ateşten alınarak kırmızıbiber ilave edilir. Diğer tarafta sebzeler doğranarak bir tarafa konur. Pişen mercimek ve simit karışımı biraz soğuyunca 5 dk. kadar yoğrulur. Yağ ve soğan karışımı buraya boşaltılır ve karışana kadar yoğrulur. Daha sonra maydanoz, soğan ve sarımsak katılarak küçük sıkmalar şeklinde yada kaşıkla yenecek şekilde tabaklara konularak servis yapılır.

    KISIR KÖFTESİ

    MALZEME;
    1 yemek kaşığı domates salçası
    2 su bardağı ince bulgur (simit)
    2 su bardağı sıcak su
    1 yemek kaşığı biber salçası
    1 demet maydanoz
    4 adet taze soğan, 4 adet taze sarımsak
    1 adet kuru soğan, 1 çay kaşığı karabiber
    2 yemek kaşığı nar ekşisi
    1 tatlı kaşığı kuru nane,1 yemek kaşığı pul biber
    1 su bardağı zeytinyağı, tuz

    TARİFİ: Kabın içine simit ve tuz konur.Kaynar su ile karıştırılarak üzeri kapatılır,10-15 dk. dinlenmeye bırakılır. Diğer tarafta kuru soğan ince ince bir kaba kıyılır, başka bir kaba yeşil soğan,sarımsak ve maydanoz incecik doğranır. Dinlenmeye bırakılan simidin içine salçaları, baharatları ve kıyılmış kuru soğan konur ve çok az yoğrulur. Yoğurma işi bittikten sonra içine doğranmış olan yeşil soğan, sarımsak ve maydanoz ile nar ekşisi, yağ ilave edilerek iyice harmanlanıp karıştırılır. Tabaklara konan köfte marul, turşu ve ayranla servis yapılır.

    YAĞLI KÖFTE

    MALZEME;
    500 gr. köftelik ince bulgur
    1 adet kuru soğan,1-2 adet domates
    4-5 diş sarımsak, 2 adet yeşil biber
    2 adet taze kırmızı biber
    1 yemek kaşığı biber salçası
    1 yemek kaşığı domates salçası
    Yarım çay kaşığı yeni bahar, tarçın, karabiber
    Yarım yemek kaşığı tatlı toz biber
    1 yemek kaşığı sade yağ veya margarin
    Yarım çay bardağı zeytinyağı, Az su ve tuz

    TARİFİ:
    Geniş bir kaba köftelik bulgur konur.Soğan,sarımsak,yeşil ve taze kırmızı biberler doğranır. Domateslerin kabuğu soyulup, küp şeklinde doğranır. Bir kısmı köftenin üzerine atılır. Diğer malzeme (yağ hariç) ilave edilerek yoğrulur.Köfte yoğrulurken suyu çekildikçe domates ilave edilir. Yumuşayıp yenecek gibi olunca yağ ilave edilir. En sonunda tuz ve yumuşaklığı az bulunursa su konarak kıvamlandırılır. Çiğköfte gibi avuç içinde sıkılarak şekil verilir. Marul, maydanoz gibi şeylerle süslenerek servis yapılır.

    ANTEP SALATASI

    MALZEME;
    5 adet domates
    3 adet kurusoğan
    1 baş sarımsak
    1 baş maydanoz
    3 adet yeşilbiber
    1 adet limon
    1 adet salatalık turşusu
    Pulbiber,kuru nane,tuz,sumak ekşisi
    Nar pekmezi

    TARİFİ;
    Domates, kurusoğan, sarımsak, maydanoz ve yeşil biber ince ince doğranır. İçine tuz, limon, biber, nane, sumak ekşisi ve nar pekmezi konarak servise hazır hale getirilir.







+ Yorum Gönder

Hızlı Cevap Hızlı Cevap


:
gaziantep yemekleri nelerdir,  gaziantep yöresel yemekleri nelerdir,  gaziantepin önemli yemekleri nelerdir,  antep yemekleri nelerdir
5 üzerinden 2.50 | Toplam : 2 kişi